Sivut

perjantai 15. maaliskuuta 2013

Saunassani on koira, taas

Olen tottunut saunomaan viimeiset kolme vuotta polvet kurkussa saunan nurkassa, pitäähän koiralle(kin) olla tilaa, ajattelin. Koira se vasta osaakin ottaa tilaa jos sitä sille annetaan. Luna rakasti saunomista, se nukkui ylälauteella vieden lauteista 2/3. Mielestäni koiran on kuitenkin aika poistua saunasta viimeistään kun se alkaa läähättää, monesti Luna ei tätä voinut käsittää. Herkuilla se piti ulos houkutella.

Lunan lähdön jälkeen saunominen sai aivan uuden merkityksen. Kuinka rentouttavaa onkaan oikaista kinttunsa pitkin pituuttaan lauteille ja viskoa löylyä sen minkä oma nahka kestää. Ai että sitä autuutta.

Sitä autuutta kesti tasan viikon. Yksi ilta saunassa ollessani huomasin että pikkuruinen Arvo ryömii saunan oven ali löylyyn ja alkaa tutkia tätä uutta jännittävää paikkaa häntä viuhtoen. Äkkiä se oppi hyppimään lauteillekin. Hyvästi rentouttavat saunaillat, tervetuloa hysteeriset kyttäyslöylyt pikku silakan kanssa.

Arvo on saunonut nyt pari kertaa viikossa kuukauden ajan, eikä paikan tarkoitus ole sille vieläkään selvä. Kun avaan saunan oven, karauttaa pikkukelpi sen minkä kintuistaan pääsee ylälauteelle, istuu sinne ja odottaa että ihmisetkin pääsee istumaan. Sitten se alkaa kysyvästi katsella "mitäs nyt tehdään?" Selvästikään se ei tajua että miksi me ihmiset siellä vietetään aikaa. Lämmöstä tuo koira ei pidä, eihän se tykkää nukkua edes sängyssä. Heti alkulöylyillä sitä alkaa ahdistaa liika lämpö mutta sen on sitkeästi istuttava ylälauteella koska siellä minäkin istun. Arvo tahtoo kuulua meidän jengiin ja eihän sellaista piirrettä voi kun arvostaa.

Nykyään saunominen Arvon kanssa ei onneksi ole enää ihan niin hysteeristä, se pääasiassa istuu paikallaan ja tuumailee. Annan sen istua kyljessäni kiinni pari minuuttia ja sitten on jo aika lähteä jäähdyttelemään. Lunan tapaan, monesti tämäkin vaatii pienen lupauksen herkusta poistuakseen lauteilta.

Loppuun varoituksen sana, muistetaanhan kaikki että koiraa ei ikinä koskaan milloinkaan saa jättää vahtimatta saunaan. Hyvää viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti